ger mig in i #fribibel projektet

Det mest spännande bibelprojektet på svenska på länge är på G att ta form, följs hashtagen #fribibel på twitter. Vi behövde en logga, slängde ihop den här, som arbetslogga om inte annat, va tycker ni?

Jag valde att använda mig av helvetica. Läs här om filosofin bakom typsnittet, som jag tycker passar detta projekt som hand i handske. Speciellt med tanke på Helveticas ”allmäna” natur, vi låser inte in den friabibelns logga i en slags smakkultur, utan utgivare och användare är fria att formge sin produkt väldigt fritt, och loggan nedan gör att den passar in i de flesta sammanhang. Min tanke är också att en svartvit grundlogga är bättre då man inte behöver trycka alla saker i färg som man vill sprida, samt att det möjliggör för t.ex. relief eller utskärda bokstäver, där det är svårare med färgtryck. Min grundtanke är med att formgivare får ändra färger på loggan om de skulle vilja det.

De två C:na är för Creative Commons, som jag antar blir licensen vi använder, den möjliggör en gratis och fri spridning av ett verk samtidigt som det skyddar verket från att människor skall förvanska det. Ville ha med detta i loggan för att göra det tydligt redan från start att det är ett öppet och fritt projekt att sprida och en bibel för alla.

Dock har vissa sagt att de inte gillar/tycker det är onödigt med CC där så jag tar fram alternativ,

Några kriterier jag skulle önska för loggan:

– stilren (passar i många olika sammanhang)

– inte påminna om varken folkbibeln eller svenska bibelsällskapets och bibel 2000s loggor.

– enkel (inte kräva till sig för mycket uppmärksamhet, så att formgivare kan använda den som de passar. Alltså vi väljer inte grafisk profil för utgivarna.)

– enligt min smak (hehe, ne men loggor är svårt, jag personligen skulle kanske inte valt en så stilren logga till MIN produkt, men detta är inte min, utan vi får hitta en logga som passar de flesta sammanhang)

  Tog bort CC och la till ett kors istället på denna andra, jag tycker en liten symbol eller liknande efter loggan höjer dess igenkänningsfaktor och också talar mer om att det är en logga och inte bara en text,

2 svar

  1. Hej Elof!

    Din logga är hittills den bästa som visats, just för att den är smakfullt enkel. Det kanske har att göra med valet av Helvetica, som du skriver om.

    Jag uppskattar att du tog bort CC:t, inte för att jag ogillar CC, men som jag kommenterade på Twitter så känns det lite överflödigt, när det står ”fri” framför Bibel och just att den förra versionen fick CC:et att bli en del av ordet BIBEL.

    Om det är denna logga vi till slut landar på, får vi ju se, men jag skulle definitivt kunna se denna tryckt på en Bibels framsida eller på en iPad-apps startskärm!

    • Tack david, jag är dock helt öppen för att de nog finns bättre/snyggare/mer passande loggor som kan komma fram. Helvetica är ju inte en helig del av loggan, men jag gillar det och kompaktheten som loggan skapar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

<span>%d</span> bloggare gillar detta: